SİZDEN GELEN SORULAR

04.10.2018 15:25
 
SORULARINIZ  
1 Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarında fiyat farkı verilirken yemek ve yol parasına da fiyat farkı verilir mi ? ...............
2 Bilanço isteyen ihaleye işletme hesap özeti ile iştirak etmek icin dayanak var mıdır?  
3 Personele dayalı hizmet alımında sözleşmenin bitiş tarihi 31 aralık 2014
Kesin teminat süresi 15 mart 2015 
Firma sözleşme bittikten sonra ilişiksizlik belgesi getirmiyor. SGK kesin teminatı süresi bittikten sonra borcu vardır yazısını idareye gönderiyor. 
Kesin teminat süresi sona ermesi nedeniyle borç tahsil edilememektedir. 
İdarenin sorumluluğu nedir?
Ne yapılabilir?
 
4

21f de komisyon karari sonrası itiraz için 10 gün beklenecek mi

 

5

Mrb bir kurum aşırı düşük sorgulama istiyor bi firmadan 3 gün içerisinde cevap verilmesi gerektiği yazıyor yazıda. Yazı 16/11/2015 te tebliğ ediliyor. Firma 19/11/2015 te cevap verdiği için eleniyor Nasıl bir karar benim bildiğim yanlış konu Hakkı'nda Kik kararı veya dayanak bilen varmı 

 

6

Ön mali kontrol gerektiren hizmet alım ihalelerinde 10 günlük itiraz süresi dewam ederken mi yoksa itiraz süresi bitince mi ön mali kontrole gidilir bilgisi olan varsa paylaşabilir mi

 

7

Arkadaşlar doğrudan temin ile bir yapım işini farklı zamanlarda ve farklı yerlerde yıl içerisinde 2 kez yapabilirmiyiz.örneğin;şubat ayında taş duvar işi yaptırıp doğrudan teminle öüyoruz..olaki şimdi kasım ayında başka bir mahallede taş duvar ihtiyacı doğdu.yaklaşık maliyetide doğrudan temini geçmiyor..Şubat ayında taş duvar yapım işini doğrudan teminle yaptırdığımız için şimdi yaptıramazmıyız..nasıl bir yol izlemeliyiz.

 
8 İstekli geçici teminat olarak idaremiz adına para yatırıldığına ilişkin dekont koymuş fakat dekontta kimin yatırdığına dair bir bilgi bulunmamakta. sadece ihalenin adı yazıyor. bu durumda ne yapmalıyız ?  
9 Şirket birleşme ve bölünmeleri ile yasaklılıktan kurtulabilirmisiniz.  
10 Kamuda 2886 ile yapilan bir arsa satisinda geçici teminat,muammen bedel uzrindenmi alinir yoksa muammen bedel arti kdv uzerindenmi alinir. Yardimci olursaniz sevinirim  
11 Sözleşme imzalamanın son günü resmi tatile pazar a geliyorsa, sözleşme 11. Gün olan pazartesi günü imzalana bilirmi.  
12 ihale sırasında zarf içerikleri katılımcılara okunurken isteklinin zarfında geçici teminata ilişkin bir belge çıkmamış o sırada istekli teminatı idaremizin (idari şartnamede belirtilen) hesabına yatırdığını ve zarfa koymayı unuttuğunu belirterek dekontun yanında olduğunu söyleyerek dekontu komisyona vermiştir. bu durumda da elenme sebebi midir?  
13 İhale günü ihale komisyon ilk oturumunda bulunup bulunmadığınıza bakılmaksızın; yaklaşık maliyet ile ilgili şikayet başvurusu yapma süremizin başlangıç tarihi nedir?  
14 Sürücüsüz araç kiralama hizmet alımında düzenlenen sözleşmelerde D.V: oranı nedir  
15

İsteklinin ve tüzel kişiliğinin ..... .
İstekli veya tüzel kişiliğinin .......

Farkını belirtip açıklamasını yapabilirsiniz.

Saygılar

 
16 İhale Sonuç Formu gönderilme suresi var mıdır  
17 Kısmi Teklife açık personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarına ait ihalede tekliflerin eşit olması durumunda puanlama nasıl yapılacaktır?  
18 Hizmet alımı işi doğrudan temin dosyasında Şerbet dağıtımı işinde 2000 adet şerbet dağıtılacaktır bu durumda KDV ORANI ne kadardan hesaplanır neden  
19 Personel çalıştırılmasına dayalı hizmetlerde kalem bazlı işçilik fiyatına bakılmayıp da toplama bakılmasının sakıncası varmıdır?  
20 doğrudan teminlerde şirket olmayan kişilerin örneğin bir esnaftan malzeme alındı bunun verği borcu ve sgk borcu yoktur yazısı istenmesi doğrumudur veya bunlara gerek varmıdır yasal dayanağı olursa çok memnun olurum. bazı yerlerde istenmesi gerekir diye biliniyor ,bazı mevzuattada öyle bişeye rastlamadım   
21 Sözleşmesiz doğrudan alım işine işdeneyim düzenlenebilir mi?  
22 Araç kiralama ihalesinde hem kendi verdiği fiyatın hemde yaklaşık maliyetin üstünde teklif veren firmaya ihale edilmiş. bu şekilde ihale tamamlanabilir mi?  
23 Hizm.Alımları Uyg.Yön.'de Tekliflerin Eşit Olması (Mad.63) 1. maddenin a fırkasında; Soru: Bu fırkaya istinaden puanlama yapmak için 4734 kapsamında ilan tarihinden evvel 2 yıla kadarki firmalardan istenen sözleşmelerin toplamı nasıl belirlenecek, firmalardan talebi nasıl yapılacak ve teklifleri eşit olan firmaların bu sözleşme beyanlarının teyidi nasıl yapılacak. (Örneğin firma yaklaşık maliyetin altında bir sözleşme getirirse, 2 yıl içerisinde başka bir sözleşme imzalamadığını nerden bilcez?  
24 İçinde montaj dahil mal alımlarında Kdv Tevkifatı kesilmeli mi? Mal alımları Muayene Kabul yönetmeliğine göre düzenlenen muayene kabul tutanağında "yapılan işler" ibaresi mal alımı için sıkıntı yaratır mı?  
25 Kamu şirketlerinden ihale alanlar damga vergisini fazla ödüyor olabili mi?  
26 Katılacağımız 72 kişilik temizlik hizmet ihalesinde kurum teklif cetveline engelli personel koymamış sözlü söyledik kurum dinlemedi anlamadı, ihale dökümanına itiraz etsek dilekçemizi red ederse yine o ihaleye teklif verebilirmiyiz.?  
27  hizmet alımı ihalelerinde iş güvenliği uzmanı olması için 50 personel şartı varmı ve risk analizi yaptırmak zorundamı yükleniciler. 28 kişilik personel hizmet alımında yüklenicinin iş güvenliği uzmanının olacağını ve risk analizi yaptıracağını belirtimiş de  
28  Ltd Şti şirket müdürü olan kişinin sermayesi yarısından az vekalet olarak verdiği kişi aracılığı ile ihaleye teklif veriyor. Sermayesi yarıdan az olan şirket müdürü ihale tarihi itibari ile (kamu davası aşıldığı için ihalelere giremez) yasaklı bu durumda teklifi değerlendirme dışı bırakılırmı ?  
29 iki ortak olarak iş ortaklığı şeklinde hizmet alımı işi yapacağız. Buradan alacağımız iş deneyim belgesi nasıl düzenlenecek, iki ayrı ortak adına mı yoksa iş ortaklığı olarak mı, ben % 50 hisseye sahibim iş deneyim belgesinin sadece hisse oranıma düşen kısmını mı yoksa tamamını iş deneyim olarak kullanabilirmiyim?  
30 süreli olmayan doğrudan temin ile 3.5 hizmet alımlarında şartname veya sözleşme düzenlenmesi gerekli mi  
31 Değişken kar oranı hizmet alım ihalelerinde ihalenin mahiyetini değiştirmektemidir  
32 İdare tarafından 36 aylık 10 Kişilik bir personel çalıştırmaya dayalı hizmet alımı ihalesi yapılıyor. İdare ihtiyacına göre kışın 5 kişi, yazın 15 kişi çalıştırmak istiyor. sonuçta işin bitiminde sözleşme bedelinde bir eksilişi yada iş artışı öngörmüyor. Sizce bu mümkün mü?  
33 İş Artışlarına "Karar Pulu" keslirmi  
34 3 yıl süreli yapılan hizmet alımı ihalelerinde süreç içerisinde toplu taşım ücretlerine zam yapılması halinde; ihale kapsamında çalıştırılan personele "yol gideri" için fiyat farkı ödenirmi  
35 Sözleşmeye ilişkin ödenmiş olan damga vergisi, noter harç ve masraflarının ihalenin Kamu İhale Kurumunca veya idarece iptal edilmesi nedeniyle ilgiliye iade edilmesinin mümkünmüdür  
36 2 ortak girişimde sözleşmeyi 2 ortağında imzalaması şartmıdır  
37 Doğrudan temin hizmet alımlarında sözleşme yapmaya gerek varmidir süreklilik yok  
38 Birleşme, bölünme ve tür değiştirmelerde iş deneyim ne olur? Yasaklılık Nasıl ele alınır?  
39 teklif zarfında kurum adı yanlış yazılsa fakat zarf içerisi ve teklif ihaleyi kazandıracak kadar uygun olsa?  
40 İş ortaklığı olarak ihaleyi kazanan firmalar için yeni bir vergi numarası almadan ortaklardan birinin üzerinden işlemlerin yürütülmesi mümkün müdür.?  
41

Efendim durum şu: genel bütçeli idare yemek hizmeti alacak. Genel Müdürlük, il müdürlüğüne 2016 yılı için, günlük 65 kişi üzerinden üç öğün, kdv hariç, kişi başı (misal) 20 liradan alım yapın diye yazı yolluyor.. Yaklaşık maliyeti hazırlıyorsunuz, (misal) günlük kişi başı tutar 30 lira çıkıyor. Genel Müdürlüğü arıyorsunuz "aga durum bu, bu paraya bu iş olmaz bak" diyorsunuz, adamlar da "valla hacı yapcak bişi yok, olan bu yani, bununla yapcanız" diyor.. Tabi bir de günlük 65 kişilik kontenjanın da az olduğunu, mevcut tüketimin bunun en az iki katı olduğunu, dolayısıyla alınacak öğün sayısının yıl ortasında tüketileceğini ve yıl boyunca hizmet verilmesi istenen bu alımın gerçeği yansıtmadığını ifade ediyorsunuz "hacı siz bu ihaleyi yapın, biz size yıl ortasında yine bi onay yazısı yollarız, onun da ihalesini yaparsınız" diyolla.. İyi lan tamam, diyorsunuz tüm işlemleri yapıyor, ihale onayını ekap'tan çıkarıyor imzaya götürecekken bir de bakıyorsunuz ki iş zaten başından yanlış çünkü yaklaşık maliyet tüm bu nedenlerden dolayı ödenek tutarından yüksek zaten.. E bu sefer de adama "sen, ödeneğin olmadan bu alıma nasıl çıkarsın bro" demezler mi dedim, derler herhalde..

Bu ihale bu haliyle her türlü idarenin elinde patlamaz mı baylar bayanlar? Elle tutulur bir yanı var mıdır, bir çözüm yolu görüyor musunuz, üstadlar bi el verin?

 
42 İdari Şartname 'de yer alan "İşçinin herhangi bir sebeple mesaiye gelmediği günlere ait yol ve yemek bedeli ödenmez" hükmüne istinaden Resmi tatil Günleri için (Bayram tatillerinde) yemek ve yol gideri hesaplamadan teklif veren isteklinin teklifinin "Asgari İşçilik Maliyetinin Altında" bulunduğu gerekçesi ile ihale dışı bırakılırmı?  
43 Merhaba arkadaşlar;3.2.1.1. den toner dolumu alımı yaptım amcak saymanlık dosyayı geri iade etti "hizmet alımı" olacak demiş... Bildiğiniz başka bir bütçe tertibi var mı toner dolumu için ne yapmam gerekiyor!!!  
44 Mal alım ihalelerin de özel sektör iş deneyim belgesi olarak ihaleye girdik ... Askeri Kantin başkanlığı kurumunun iş deneyim belgesi ile faturaların ibrazı istendi kuruma teslim ettik . Özel sektör de istenen sözleşme de miktar yazmadığından dolayı elendik bu elenme sebebimidir . Kik e itiraz da bulunsak lehimize bir karar çıkarmı ?  
45 ORTAK GİRİŞİM OLARAK TEKLİF VERİLDİĞİ TAKDİRDE, BİR ORTAĞIN ZARFIN YAPIŞTIRILAN YERLERİNİ KAŞELEYİP İMZALAMASININ YETERLİ OLDUĞU; ÖTE YANDAN, DİĞER ORTAĞIN İMZASININ BULUNMAMASI NEDENİYLE AÇILMADAN İADE EDİLEN TEKLİF ZARFININ OLDUĞU BİR İHALENİN İPTAL EDİLMESİ GEREKİRMİ?   
46 Personel Çalıştırılmasına Dayalı Hizmet Alımı İhalelerinde "ÜCRETSİZ VEYA İNDİRİMLİ SEYAHAT KARTLARI YÖNETMELİĞİ" ne rağmen "Engelli Personel" için "yol yardımı" öngörülebilir mi?   
47 İhale dosyasında ayrıntıli ihtiyaç listesi 2 kısım(12 kalem)olarak belirtilmiş.Fakat şartnamede kısım sayısı 12 olarak belirtilmis. Kalemler kısma ayrılmamış .bu durumda değerlendirme yapılabilir mi?  
48 4734 3 _ e de parasal limit ne kadardır.  
49 İhalelerde kullanılan resmi evrakların gecerlilik süreleri ile ilgili listeniz var mı ?  
50 sahibi olduğum şahıs firmasının iş bitirmelerini şirket müdürü olduğum limidet şirketin de kullana bilirmiyim. Kullana bilirsem herhangi bir işlem yapmam lazım mı?  
51 İstisna alımlarda uygulama yönetmeliği var mıdır ? Varsa ilgili kaynak nedir. (Belediye şirketlerinde)  
52 Hizmet alım ihalesinde puanlar eşit, idare kura yöntemine gidiyor. Örneğin 3 firmaya kura daveti gönderiliyor. Kuraya 1 firma geliyor ve diğer iki firma gelmiyor. Bu bağlamda kuraya teşrif etmeyen firmalar da idarenin yapacağı kuraya girmiş oluyormu? yoksa kuraya katılmadıları için eleniyormu ?  
53 Kolay gelsin. Acaba EKAP'ta yayınlanan düzeltme ilanlarının ayrıca mahalli gazetede yayımlanması gereklimidir.  
54 Doğrudan temin 22a/b/c parasal limit nedir ve bu bentlerine göre yetkili servise aracın arıza ve bakımı yaptırılması düşünülürse hangi bent kapsamında değerlendirilmeli.  
55 Doğrudan Temin İle Yapılan Bina Bakım Onarım İşine Camcı Teklif Verebilirmi?  
56 FİYATLAR EŞİT ÇIKMASI HALİNDE GERİYE DÖNÜK 2 YIL SÖZLEŞME YAPILAN İŞLER TOPLANIR DENİLMEKTE ..TÜZEL KİŞİLİK ŞİRKETİN %51 ORTAGI OLDUGU BAŞKA BİR TÜZEL KİŞİLİGİN YAPMIŞ OLDUGU ŞİRKETİN DE SÖZLEŞMESİ HESAPLANIRMI ..AYNI İHALEYE GİRMELERİ AYKIRI OLDUGUNDAN YANİ İKİSİ AYNI FİRMA OLDUGU ORTAYA ÇIKTIGINA GÖRE SÖZLEŞMELERİDE TOPLANIR DİYE DÜŞÜNÜYORUM  
57 Temizlik personeli çalıştırılan bir işte ( işin adı ve birim fiyat teklif cetveli de temiz hizmet alımı ) temizlik personeli çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı istemesi gerekmez mi idarenin ?  
58 İş bitiminde dilekçeyi iş bitim tarihinden sonra verirse yüklenici gecikme cezası kesilir mi. Mevzuatta yeri varsa yardım lütfen.  
59  İlana düşen ihaleye göre birim fiyat teklif cetveline giyim için sütün açılmış giyim % 4 giderler içinde kabul edilmesi gerekmez mi ?  
60 Doğrudan Temin alımlarında damga vergisi nasıl uygulanır  
61 Pazarlık usulu ihalede zeyilmane süresi kaç gündür?  
62 Araç bakımını hangi bütçe kaleminden ödememiz gerekir? Yağı suyu filtresi falan değişecek, 300-350 lira gibi bir rakam ödenecek.. Çok kapsamlı olmayacak bir bakım yani..  
63 İhalelerde alınan dosya parası maliyeye değil de kurum banka hesabına yatırılsa olur mu? Yasal dayanağımız nedir?  
64

İhaleye iş ortaklığı olarak katılıp, ortaklardan sadece birinin idareye karşı yüklenimde bulunduğu ve herhangi bir tutanak olmadığı durumda; 63. maddenin c bendine göre bu ortaklığa puan verilir mi?

" (b) ve (c) bendi kapsamındaki kriterlerin de tüm ortaklar tarafından sağlanması halinde ortak girişime puan verilecektir. " hükmü gereği ortaklardan sadece birinin idareye karşı yüklenimde bulunmasından dolayı, yüklenimde bulunmamış sayıp 1 puan mı vermek gerekir yoksa hiç puan vermemek mi gerekir?

 
65 ayın 28 de hizmet alımı sözleşmesi yapıp aynı gün iş e başlattım ay 31 gün le çıkıyor bu sözleşmeye göre 4 günlükmü ödeme yapmam lazım yoksa 30 gün baz alıp 3 günlükmü ödeme yapmam lazım yardımcı olursanız sevinirim  
66 İş ortaklığı olarak gerçekleştirilen bir işle ilgili kesilen faturalar iş ortaklığına ortak olan firmaların gelir tablosunun toplam ciro kısmına işlenir mi? yada gelir tablosunun herhangi bir bölümünde gösterilir mi?  
67 engelli personellerin diğer personellerden resmi tatil ve mesai saatleri ucretleri aynımı olmalı yoksa daha düşükmü  
68 4735 Sayılı Kanun Madde 24 -"Sözleşme bedelinin % 80'inden daha düşük bedelle tamamlanacağı anlaşılan işlerde, yüklenici işi bitirmek zorundadır. Bu durumda yükleniciye, yapmış olduğu gerçek giderleri ve yüklenici kârına karşılık olarak, sözleşme bedelinin % 80'i ile sözleşme fiyatlarıyla yaptığı işin tutarı arasındaki bedel farkının % 5'i geçici kabul tarihindeki fiyatlar üzerinden ödenir." hükmü gereğince işlem yapan arkadaş var mıdır? Bu ödemeyi gerçekleştirirken fatura düzenlenmeli midir ?  
69 1 yıllık bir hizmet ihalesinde 10 nolu hakediş ödemesinden sonra yüklenicinin talebi üzerine iş bitirme belgesi düzenlenebilir mi? Bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim.  
70 kamu kurumlarında görev yapan işçilere giyecek yardımını çek karşılığında vermemizde bir husus olup-olmadığını beyan ederseniz sevinirim.  
71 hafriyat işleriyle ilgili birim fiyat analiz örnekleri lazım bu konuda yardımlarınızı bekliyorum  
72 NETCAD (HARİTA PROGRAMI ALIMINDA)KDV TEVKİFATI UYGULANIRMI?  
73 hizmet alım ihalesi; ihale saatinden önce ihalenin iptal edilmesi durumunda (13 b/3) yerel gazetede yayınlanması zorunlu mu?
iyi çalışmalar dilerim
 
74 1) Ön Mali kontrol ne zaman başlar ihale dosyası ne zaman bakanlığa gönderilir.
2) bilanço sunmak için tüzel kişilik şart mi gerçek kişiler de bilanço sunabilir mi bilançoda dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir.
 
75 Merhaba arkadaşlar yerli araçların listesinin belirtildiği herhangi bir yazı ,tebliğ varmı?  
76 1 - Doğrudan temin de sözleşme var ise iş artışı yapılabilir mi
2- İş artışı yapilabilirse artışa konu tutar doğrudan temin limitini aşıyor ise bu durumda ne yapılmalı? 
 
77 İstekli firma sözleşme imzalamak için son gün ve mesai bitimine 5 dk kala geliyor. Bu durumda sözleşme imzalanır mı imzalanmaz mı???  
78 Belediyede yapılan ihalede; Belediye Başkanı varken Başkan Yardımcısı Veya Fen İşleri Müdürü İhale Yetkilisi Olurmu?  
79 Kamu ve özel sektörde yapılan genel temizlik ve ilaçlama hizmet alım işi benzer iş olarak kabul edilecektir.denilmektedir sadece temizlik iş deneyim belgesi gecerli olmaz mı  
80 Personel taşıma ihalesinde araç sayısının en fazla % kaçının yüklenicinin özmalı olması istenebilir? Konu ile ilgili KİK kararı yada mevzuat hükmü varsa ve bilgi verirseniz sevinirim.  
81

Iki ortakli bir ltd. Sti var. 
Ortaklik oranlari%50. 
Ortaklardan birisi şirket müdurü ve sirket muduru olan ortagin kendisine ait bir adet şahıs firmasi var.

Sorum 1: 
ltd firmasi ile şahıs firmasini ortak girisim yaptirip ihaleye katilimda bulunabilirmiyiz.

 
82 Yapılan ihaleler sonrasında özellikle hizmet ihalelerinde teklifler alındıktan sonra yaklaşık maliyet üzerinde herhangi bir güncelleme değişiklik yapılabilir mi? Yapılırsa hangi şartlarda, hangi koşullarda ve hangi maddelere dayanarak yapılabilir?   
83 ihale tarihine 10 gün kalmış iken (ihale günü dahil) yapılan zeyilname ile ihale tarihi 5 gün erteleniyor.ihale tarihi ilanda yer alan bir unsur olduğuna göre ihaleye devam edebilmek için düzeltme ilanı yapılmalımıdır.  
84 2 kısımlı bir ihalede 2 kısımda üzerimide kaldı 1. kısım 1 milyon tl nin altında olduğu için mali denetime gitmedi karar çıktı sözleşmeye davet çıktı ve sözleşme imzalandı 2. kısım ise karar çıktı 1 milyon tl nin üzerinde olduğu için mali denetime gitti ve mali denetimde ihalenin uygun olmadığı şartneme , sözleşme arasında çelişkiler olduğundan ve yaklaşık maliyet hesabının mevzuata uygun olmadığı sebebiyle uygun olmadığı görüşü verildi 2 kısımda iş banlangıcı 2016 işe başlanmadı 
1. sorum 1. kısım sözleşme imzalandığı için idare sözleşmeyi tek taraflı fesh ederse yüklenici yatırdığı damga vergisi ve masraflarını idareden talep edebilirmi 
2. sorum 2 .kısım kararını idare iptal ederse yüklenici yatırdığı karar damga vergisini idareden tahsil veya tazmin yoluna gidebilirmi.
 
85 BİR İHALEYE TEKLİF VERECEĞİZ 3 LÜ ORTAK GİRİŞİM YAPILACAK . 1 FİRMA %70 2.FİRMA %20 3.FİRMA %10 OLURSA OLURMU .HER FİRMA KENDİ ORANINA GÖRİŞ DENEYİM BELGESİ YETERLİLİĞE SAHİP OLURSA OLUR MU .  
86 Pazarlık usulü gerçekleştirilen bir ihalede, ihaleye sadece ihale teklif zarfını gönderen ancak ihale saatinde bizzat bulunarak katılmayan istekliden son yazılı teklif istenmesi gerekir mi?  
87 Gayri Maddi Hakların şirket bilançolarında gösterilmesi ne kadar önemlidir?  
88 kamuya ait hurdaların alımı MKE HURDASAN A.Ş. tarafından yapılmadığı durumlarda kurumca satışı yapılır denilmektedir. satış usulü olarak ihale yapılması mecburimidir, yoksa esnaflara teklif vererek (doğrudan temin gibi) satışının yapılmasınd mevzuat olarak bir sıkıntı varmıdır.  
89 mal alımı için İhaleye katılan 3 firma var ve komisyon kararı yayınlandıktan 2 gün sonra 3 firmadan şikayeti olmadığına dair dilekçe alıp firmalar sözleşmeye davet edilebilirmi? not: 20 kalem kısmı teklife açık ihale ve 2 firmaya ürünler 7 birine 13 birine dağılmış olduğunu kabul edelim.  
90 1-EKAP kayıtlı olmayana döküman verilir mi?
2-Mal alım ihalesinde, Meclis üyesi ortaklığı bulunan firma ihaleye girebilir mi? hisse oranı var mıdır
 
91 İş deneyim belgeleri EKAP üzerinden kayıt altına alınarak ilanı veya duyurusu 1/7/2015 tarihinden sonra yapılan ihalelerde düzeltilmesi ve girilen ihalelerde Ekap tan alınmış İş Bitirme Belgesi sunmak zorunda değillermi?  
92 İhalelerde firmalara aşırı dusuk sorgulama yazısı, komisyon kararı yazıları tebligatı artık ekap üzerinden mi yapılacak? Tebligat şekilleri ve Süreleri hakkında bilgilendirirseniz çok sevinirim herkese iyi akşamlar  
93 Arkadaşlar kurum teknik şartnameyi ekap a yüklememiş ve bedel olarakta 500tl belirlemiş kanuni olarak buna hakkı varmı birde sadece sözlü duydum şartname kurumdan para ile alınıp eğer verilen cd 100mb altında ise itirazla para geri alınıyormuş bilgisi olan varmı   
94 İnşaat Mühendisi olan bir Belediye Başkanı kendi başkan olduğu belediyede değilde diğer kamu kurum ve kuruluşlarının açmış olduğu bir ihaleye katılabilir mi?  
95 Gıda alimi icin kdv haric tutar doğrudan temin üst siniri 50.385 tl yi geciyorsa, bu iş 2 ayri parcaya bolunebilir mi. Yılda 2 alım seklinde yapilabilir mi. Örneğin 1. Alım 35.000. 2. Alım 30.000 gibi.  
96 ihale yetkilisi tarafından İhalede öngörülen işin süresi, personel sayısı ve ilgili mevzuatına göre hesaplanacak işçilik ücretindeki değişikliğin tespit edilmesi nedeniyle iptal edilmiştir.ihale firmamızda kalmıştı.aynı gün ihaleye bu nedenden dolayı iptal etmiştir.ne yapmamız gerekir   
97 İŞ DENEYİM BELGESİ EKAP A KAYITLI OLMADIGINDA TEKLİF DEGERLNDİRME DIŞI BIRAKILIRMI KANUN NEDİR  
98 Elektrik alım ihalesinde yaklaşık maliyet hesaplaması yaparken EPDK fiyatlarını mı piyasadan aldığımız fiyatları mı dikkate almamız daha uygun olacaktır ? Yaklaşık maliyet hesabında ortalama kr/kwh birim fiyatı kaç olur ? İhaleye asıl elektrik fiyatı üzerinden mi çıkmalıyız, kdv- trt payı vs eklemeli miyiz?  
99 Firmanın bulundugu ilde ihaleye katıldık son ikiyıldır hiç sözleşme imzalamadık ve ilk defa o kurumun ihalesine girdik KURUM BİZE 2 PUAN SZLEŞME İMZALAMADIĞIMIZ DAN 1 PUAN ERDİ AMA İLK DEFA O KURUMA TEKLİF VERDİGİMİZDEN KURUM PUAN VERMEDİ KURUMA GİTTİM DEDİM İLK DEFA KATILDIGIMDAN PUAN VİZ GEREKİR 63 MADDE DE ÖYLE BİR ŞEY YOK DEDİ BENİM NE YAPMAM GEREKİR   
100

Bir Kamu İdaresi açık ihale usulüyle, yaklaşık maliyeti 95.000 tl olan bir bilişim malzemesi alımı ihalesine çıkıyor. Söz konusu ihale ilanı ihale tarihinden 7 gün önce 2 adet yerel gazetede ve Kamu İhale Bülteninde ücretsiz olarak yayımlanıyor. Bir istekli olabilecek firma, ilanın yayımladığı gün dokümanı Ekaptan e-imzalı olarak indiriyor ve bazı malzemelerin teknik şartnamesine yönelik idareye şikayet başvurusunda bulunuyor. İdare de şikayet başvurunu uygun bularak zeyilname düzenliyor. Ancak, teknik şartnamenin ilgili maddeleri değişince, yaklaşık maliyetin de yükseleceği görülüyor.

1- İdare düzenlenen zeyilnameye istinaden, yaklaşık maliyeti güncelleyebilir mi?
2- Yaklaşık maliyet örneğin, 101.000 tl olursa, ilanın süresi 14 güne çıkıyor ve Ekapta ücretli hale geliyor ve 1 yerel gazetede yayımlanması gerekiyor. İdare ne yapmalı?
3- İdare zeyilname düzenleyince, ihale gününe 7 gün kaldığından ihale tarihini de ertelemesi gerekir mi?

 
101 Arkadaşlar 1 sorum olacak; Anahtar teslim götürü bedelli işlerde iş artışı kapsamında yapılan imalatlara ait alınan proforma faturaların ortalaması mı alınır yoksa en düşüğü mü alınır, bilgisi olan yanıtlasın lütfen  
102 Yapılan bir ihalede en avantajlı 1. ve 2 . Firma kararda belirleniyor. Karar onayı çıktıktan sonra 1. Firma sözleşme yapmaya gelmez ise karar pulunu hangi isteklinin yatirması gerekir. 1. Firma sözleşmeye gelmese de karar pulunu yatirması gerkir mi?  
103 AŞIRI DÜŞÜK SORGULAMASI YAPILACAK BİR HİZMET ALIMI İHALESİNE KATILIM SAĞLAYAN FİRMALARIN SUNMUŞ OLDUKLARI GEÇİCİ TEMİNAT MEKTUPLARI İSTEKLİLERE NE ZAMAN İADE EDİLİR?  
104 Mal Alım ihalesinde A firmasının teklif ettiği cihazın marka model ubb numarasını b firması sorarsa söylemek gerekir mi? Mevzuatta yeri nedir?  
105 Sinir değerin altındaki tüm tekliflerden düşük sorgulama istenmesi gerekir mi en avantajlı teklif sahibinden isteyip ikinciden istenmenmesi yasalmidir ve usule uygunmudur.  
106 Kısmi teklif mal alım ihalesinde 5 kalem malzeme bizde kaldı. 4 kalem malzemeyi teslim ettik. 1 kalemini teslim edemedik. Teminatımızın tamamı mı yoksa teslim edilmeyen kısma isabet eden kısmı mı gelir kaydedilir  
107 İş ortaklığı olarak girilen bir ihalede teklif zarfının yapıştırılan yerini sadece ortaklardan biri tarafından kaşelenerek imzalanması mevzuata uygun mudur?  
108 Ciro yeterliliği, iş ortaklığı olarak gerçekleştirilen işe ait faturaların net satışlar tutarına eklenerek sağlanabilir mi?  
109 Ünvan değişikliği yapan firmalar bu değişikliğe ait belgeleri ihale dosyasının içerisine koyması zorunlu mudur?  
110 Türk Hava Yolları A.O iş deneyim belgesi düzenleyebilir mi?  
111 Pazarlık usulü ile yapılan bir ihalede, ihale onay kararı ile ihale tarihi arasındaki süre 3 (üç) iş gününden daha az olabilir mi?  
112 Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde, asgari işçilik maliyetinin sağlanıp sağlanmadığına ilişkin değerlendirme kalem bazında mı yoksa toplam tutarlar üzerinden mi yapılması gerekir?  
113 Pazarlık usulü ile yapılan bir ihalede ilk teklifler alındıktan sonra istekliye ait temsilcinin ihale salonunda olmaması durumunda bu istekliden 2. teklif istenilmeden ihalenin sonuçlandırılması mevzuata uygun mudur?  
114 İstekliler tekliflerini hazırlarken engelli personellerin yol ücretinin de tekliflerine dâhil etmeleri gerekir mi?  
115 İdareye şikayet süresinin son günü idari tatile denk gelmesi ve idarede görevli personel olmaması durumunda idari tatilden sonra şikayet başvurusunda bulunulabilir mi  
116 Hizmet alımı işinde yüklenici firmaya işleri tamamlaması için 23.11.2015 tarihinden itibaren 20 gün verilip ihtar çekildi. 16.12.1015 te ihtar süresi doluyor. Yüklenici işi tamamlayamaması durumunda süreç nasıl işleyecek bilgisi olan var mı  
117 Hastaneler Tıbbi Cihazları demirbaş olarak alım yapabiliyorlar mı? UBB kaydımız olmadığı için doğrudan temin alıma teklif vermek istiyoruz fakat kurumların böyle bir yetkisinin olup olmadığını bilmiyorum. Bu konuyla ilgili kanunda bir madde var mı? bilgisi olan arkadaşların ivedilikle bana yardımcı olmasını rica ediyorum.  
118 Şirket birleşme ve bölünmeleri ile yasaklılıktan kurtulabilirsiniz.  
119 Bırden fazla kalemden oluşan birim fiyat sözleşmelerde iş artışına gidilmeden kalemler arasında miktar değişikliğine gidilebilir mi?  
120 Merhaba; mal alımı ( ilaç ve serum ) sözleşmelerinde 14. Maddeye istinaden yapılan fiyat farkı yansımasına kurum (G.sekreterlik ) fatura bazında ek teminat ve ek damga vergisi istiyor.Bildiğim kadarıyla böyle bir uygulamanın olmadığı. Bu konuda herhangş bir kanun maddesi veya bilgisi olup beni yönlendire bilirseniz memnun olurum  
121 Birim fiyat teklif cetvelinin formatı standart formlara uygun olmadığı için teklif geçersiz sayılabilir mi.  
122 Personel çalıştırılmasına dayalı olmayan ancak personelin ihale dokümanında belirtildiği ve mesaisinin tamamını idare kullandığı bir ihalede personelin ücretleri için fiyat farkı, yürürlükte olan hükümlere göre değil de yürürlükten kalkan hükümlere göre verileceği sözleşmede belirtilmiştir. Bu durumda nasıl bir işlem tesis edilmelidir.   
123 Ekap tan tebligat bildirimi yapıldığı gün 10 günlük itiraz süresi başlarmı? Yani ayın 10 unda ekaptan bildirilen ihale kararı için son itiraz ayın kaçı olur?  
124 ikinci sınıf tacirlerin ise işletme hesabı esasına göre defter tutacakları hüküm altına alınmıştır. 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ve ikincil mevzuatta işletme hesabına göre defter tutan ve bilanço düzenlemeyen şirketlerin ihalelere katılabılırmı  
125 Hiz.Alım İhale Uyg yön.7. mad.fiyat farkı hesaplanacağına ilişkin düzenlemeye yer verilmesi zorunludur denilmekte Tip sözleşmenin 10. madde iadarenin öngörmesi halinde fiyat farkı hesaplanbileceği belirtilmektedir.Bu madde karışlığa sebep olmaktadır.  
126 İşin sahibi ile işin yüklenicisinin aynı olduğu (ortağı olduğu)durumlarda, işi yapan firma o işle ilgili "İş Bitirme Belgesi" alabilir mi  
127 Yasaklılık sorgulaması firmanın vergi numarasından yapılması yani sorgulanacak tüm kişilerin vergi numarasına bağlanması münkünmü.  
128 Başbakanlık AFAD İyileştirme Dairesinde çalışmaktayım. Taşra da yapılan yatırım programında olan işlerimiz için ödenek göndermekteyiz. İhalesine çıkılması için ödeneğin olup olmadığının sorgusu ekap dan ihale tescil olmadan yapılıyor mu?  
129 Araç kiralama ihalelerinde teklif verirken % 50 artırımlı tutarı aşmayacaktır deniyor.Bu durumda sürücüye asgari ücret ödenecek yazan bir ihalede ihalee katılan firma asgari ücretten fazla yazarsa elenirmi????  
130 Resmi kurum olarak Personel Servis Taşıma ihalesi yaptık.idari şartnamede benzer iş olarak "Personel Servis Taşıma işi" diye yazdık.Bir firma Özel bir okula öğrenci taşımacılığı yapıp faturaları getirmiş.Belge yok ve benzer iş uymuyor.Firma elenirmi.  
  Personel çalıştırmaya dayalı hizmet alımı hakediş ödeme sırasında çalışılmayan (izinli) günlerde düşülen brüt yemek ve yol bedeli üzerine sadece SGK giderleri mi yoksa SGK Gideri olan % 22,5 + Sözleşme ve genel giderler %4 Toplam % 26,5 olarak düşülmesi gerekmez mi ??[[ Bu konuda farklı yorumlar var (22,5 diyeb de var 26,5 diyen de var) KİK modülünde yemek ve yol bedelleri hesaplamasında SGK gideri olarak 22,5 yanında sözleşme ve genel giderler olarak % 4 sözleşme gideri de var)]]  
  Kesinlesen ihale kararini tebliğ ettiniz. Sikayet ve itirazen sikayet surecleri sonunda sozlesmeye daveti 3 ay sonra yaptiniz. Sozlesmede damga vergisi hangi oranda almaliyiz. Burada surecten dolayi bir gecikmenin vergiye etkisi olir mu.  
  Elektrik enerjisi alimi ihalesinin yaklaşık maliyeti aralik ayinda hesaplanmistir. Ancak ihale ocak ayinda gerceklesti. Epdk 1 ocak 2016 tarihinden geçerli olmak uzere yeni tarifeyi acikladi. Ihalede verilen teklifler yaklasik maliyetin uzerinde cikmistir. Ihale komisyonu tarafindan Tebliğin 18.3 maddesi gereği rayic fiyatlar ile yaklaşık maliyet mukayese edilmis ve verilen en dusuk teklifin guncel fiyatlarin altinda oldugu anlaşılmıştır.
Ancak idarenin hali hazirda yerel dagitici ile yaptigi protokol geregi anlastigi birim fiyat ihalede verilen en dusuk tekliften daha avantajlidir. Yani kamu yarari mevcuttur. Mevzuat hukumleri cercevesinde komisyonun hangi yonde karar almasi gerektigi ile ilgili görüş alabilir miyim?
 
  % 4 sözleşme giderlerin içinde olan sigorta özel güvenlik mali sorumluluk sigortası mı yoksa tüm sigortalar mı kapsıyor  
  2016 Yılı için KDV Tevkifat sınırı ne kadar olmuştur acaba. Bu her yıl değişen fatura uygulama sınırı ile aynı orandamı değişmektedir.   
  İlana tabi olmayan pazarlık ihalelerinin sonuçlarını artık kamu ihale kurumu ihale arama sayfasından göremiyoruz  
  Personel çalıştırmaya dayalı hizmet alımı hakediş ödeme sırasında çalışılmayan (izinli) günlerde düşülen brüt yemek ve yol bedeli üzerine sadece SGK giderleri mi yoksa SGK Gideri olan % 22,5 + Sözleşme ve genel giderler %4 Toplam % 26,5 olarak düşülmesi gerekmez mi ?  
  Sözleşme süresi uzatıyırum .damga vergisi hangi oranda alacağim . 1\4 mü. Yoksa aynı bedel mi (sözleşme bedeli üzeri)  
  Sozlesmeyi feshettiginiz de teminati gelir kaydederken guncelliyoruz ama damga vergisi tekrar almak lazim mi.
Fesihte damga vergisi olur mu.
 
   İş deneyim belgesi düzenlerken nasıl bir yol izlemek gerekir. 2. sorum 31/08/2010 tarihinden önce alınan iş deneyim belgelerini de Ekap üzerinden kayıt etmek zorunda mıyız? yoksa Ekap üzerinden alınmasına gerek yok mu?   
  İhale tarihine 10 günden daha az bir süre kaldığı zaman, EKAP Şikayet olmaksızın idarenin kendinin zeyilname düzenleyerek ihale tarihini izin vermemektedir. İhale tarihine 3 gün kaldığı zaman,her hangi bir şikayet olmaksızın İdare dokümanda bir hata görüp, zeyilname düzenleyerek ihale tarihini erleyemez mi? Mevzuatta bu yönde bir kısıtlayıcı hüküm var mıdır?  
  Yer teslimi yapılıyor.çevre düzenleme işi.100 dönümlük arazi içinde başka bir iş uzamış devam ediyor.idare aynı.diğer iş bizi de engelliyor.nasıl bir yol izlenmeli  
  Sozlesme devirlerinde damga vergisi alınır mi. Alinirsa hangi oranda alinir  
  Arkadaşlar şirket ortakları aynı kişi 
Tek kişiden oluşmuş ltd Şti, leri adresleri,
Telefon ve fax numaralarıda aynı iş ortaklığı yaparak ihaleye teklif verebilirmi
 
 

Bir İdare tarafından 12 ay süreli (01.01.2015 – 31.12.2015) süreli 10 kişilik personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalesi yapılıyor. Yılın ilk 9 ayı 8 kişi olarak çalışılıyor.

1- 10 kişilik ihalenin bir kaleminde 2 kişiye asgari ücretin %50 arttırımlı ücret veriliyor. Aşağıda yazılı mevzuat hükümleri çerçevesinde sözleşme bedelinde %20 iş eksilişine gidilerek, bu kalemde hiç işçi çalıştırılmayabilinir mi?

2- Aşağıda yazılı mevzuat hükümlerine göre sözleşme bedelinde %20 iş artışına gidilebileceğine göre, kalan 3 ay için sözleşme bedelinin %20 arttırımlı haline 6 kişi tekabül ediyorsa 14 kişi ile sözleşmeye kalan 3 ay tamamlanabilir mi?

Not: Yıl sonu itibariyle sözleşme tutarının %20si oranında fazlalık (İlk sözleşme tutarı + %20 iş artışı) aşılmayacaktır.

 
  şoförlü araç kiralama işinde şartnamede şoföre fiyat farkı verilmeyecektir.yazıyor.ihale yapılırken yaklaşık maliyet hesaplanırken ortalama %8-9 zamma göre hesaplanıp.yapıldı.sözleşmeyi imzaladık.fakat asgari ücret alışılmışın dışında %30 arttı bu ilk sene için.hatta 6 ay için.fiyat farkı talep edebilirmiyiz.çalışan şoför için  
  KİK sonuçlanmadan ihale iptal olup yeni ihale yapılır mi kurum ihaleyi iptal edebilir mi